mandag 25. mars 2013

Palmesaus gryte ("Sauce graine")

Vest Afrikansk gryte (kjent i Ghana og Elfenbenskysten). 
Dersom man er glad i eksotiske mat som ikke er nødvendigvis 
asiatisk inspirert, anbefaler jeg denne retten.
Her er det mye smak og uvanlige blandinger.



Dette trenger du:

400-500g storfe, lammekjøtt eller kyllinglår
1 løk
1 boks med palm cream
(fåes kjøpt i de fleste utenlandske butikker)
1/2 boks hakket tomater
1 boks tunfisk
(man kan droppe tunfisk og heller øke på røkt fisk)200-300g røkt laks eller makrell
2 stk habanero pepper


1 stk maggi cube (buljong)
(fåes kjøpt i de fleste utenlandske butikker men salt funker også)


 ***
Tilsett kjøttbitene opp i en gryte og hell i vann slik at det dekker kjøttet.
Kok til vannet er svært redusert, tilsett da litt olje og løk for steking.
Ha oppi hakket tomater og palme "krem".
Snitt habanero pepper og ha opp i. 
Dersom man vil ha det ekstra sterkt kan man dele de i biter men da lever man farlig.
Krydre med maggi cube (salt og pepper funker også).
La det hele koke i ca 30 minutter. 
Mot slutten av koketiden tilsetter man fiskene - de skal ikke kokes men heller trekke i sausen.
Et godt tegn på at det er ferdig er hvis man ser at sausen har gitt/skilt i fra seg (palme)olje som man ser tydelig på toppen - øverste laget i gryten. Oljen kan man derimot øse ut.

Serveres med ris.




1 kommentar:

  1. Hei, prøvde å lage denne, men ble ikke helt vellykket, trolig den boksen jeg fant var litt for stor http://www.africanhomemarket.com/ghana-fresh-palmnut-cream-concentrate-28-2oz-800g/ .. (800gram) - dessuten stod det "concentrate" på boksen. Det som jeg var mest usikker på var at boksen hadde begynt å "bule ut", massen inni var tørr, og det var noe gass når jeg stakk hull på¨den med boksåpneren - det var ifølge selgeren vanlig under transport (og holdbarheten stod ut 2015). Det er ikke helt uvanlig at kokosnøtt-krem tørker/skiller seg uten at det er et problem, men hvilken konsistens har egentlig palm cream?..

    SvarSlett